SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Icosaedre truncat en flor
June 17th, 2013 by DARIO

 

Bé, ací està, açò és el meu model de 270 figures Sonobé basat en l’icosaedre truncat (sòlids arquimedians)

Com a la figura anterior, l’icosidodecaedre, aquesta també s’afona per diversos punts, principalment pels centres de les flors hexàgonals. A més, degut a la gran quantitat de papers que porta, aquesta figura és molt més gran i pesada que les anteriors que hem fet; i la mateixa gravetat aprofita aquests punts febles en quant deixem descansar la figura damunt la taula.

Casi la meitat de la figura a quedat engolida cap a dins seu.

Podríem deixar-la penjada per conservar l’aspecte esfèric, però hauríem de afegir pegament perquè la figura pesa massa per mantindre’s enganxada d’un fil, el pes fa que en pocs minuts es solten les juntes Sonobé.

Contem ara com l’hem construït:

  1. Analitzem el model que anem a utilitzar, l’icosaedre truncat: Està format per 12 pentàgons i 20 hexàgons, i té 90 arestes.
  2. Calculem les peces que necessitarem i les distribuïm per colors si cal. Per als dotze pentàgons necessitarem 60 peces Sonobé per fer les 12 flors pentagonals, mentre que per als hexàgons seran 120 mòduls. A més necessitarem unes altres per unir les flors entre elles, les quals faran de arestes, 90 més. En total sumen 60 + 120 + 90 = 270 mòduls Sonobé. Com que en son moltíssims, he decidit trencar la figura anterior i aprofitar-ne’ls. Encara així hi ha que fabricar uns quants més. Ara una foto abans del desmuntatje.
  3. Comencem a muntar flors pentagonals i hexagonals.
  4. Agafem un pentàgon i comencem a afegir-li als cinc costats un hexàgon. Després, fixant-nos en l’esquema de l’icosaedre truncat que hem tret de la Viquipèdia afegim els següents pentàgons, i una altra vegada recobrim d’hexàgons. A partir d’ací la construcció es complica prou, haurem de partir pentàgons i hexàgons per a major comoditat, i buscar com sostindre la figura de la millor manera possible. Poc a poc, amb molta paciència i un parell d’hores, ho aconseguirem, arribarem a ficar les últimes peces.

    (mirant a dins abans de ficar les tres últimes peces)

 

A valgut la pena?

Si només ens fixem en la figura aconseguida… no. Però el repte que ha suposat per la quantitat de papers emprats i per la complexitat del muntatge si que ens ha fet bo. A més, la figura, encara que s’esclafe contra la taula no queda malament del tot, sols que ens ocupa mitja taula i no és plan… Tampoc tinc cap estanteria tan ampla com per ficar-la-hi. La desfarem i prepararem el penúltim sòlid de la sèrie, el petit rombicosidodecaedre.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 6 11 ?
 
SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa