SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Icosidodecaedre esqueletic “cactus”
April 26th, 2011 by DARIO

icosidodecaedro-esqueletic-cactus-01

Icosidodecaedre esquelètic “cactus”

Pren figureta guapa que me criat. jeje. I quin nom que l’he ficat! Aquesta figura està feta amb 60 mòduls Sonobè doblegats de una manera molt particular. Com s’aprecia a la foto no m’ha quedat perfectament ensamblat, però encara així m’agrada el resultat. Potser doblegant amb més cura i amb un paper més fi es puga millorar fàcilment. Vegem més fotos:

I ara anem per parts. El nom.

Icosidodecaedre esquelètic “cactus”. Perquè aquest nom? La figura no la he inventada jo, ni tampoc la construcció amb mòduls Sonobè. Però el nom sí. I m’agrada cactus com adjectiu, i és obvi perquè se’l mereix la criatura.

El nom amb que vaig trobar aquesta figura per la xarxa és: Spiked Pentakis Dodecahedral Assembly

Primer inconvenient, està en anglès. Segon, què significa?

Què significa Spiked?, doncs clavetejat, però jo he preferit cactus. Què significa Pentakis?, doncs en anglès res, encara que segurament es refereix als pentàgons que formen les punxes del cactus. Així una traducció mig coherent seria: Punxes pentagonals reunides a un dodecaedre o Dodecaedre amb punxes. Aquests noms no m’agradaven i, a més, la figura no és un dodecaedre. Fixem-nos a les puntes, clarament es veuen els pentàgons que formen, però al costat de cada pentàgon no hi ha un altre, com deuria de ser, sinó un triangle.

Vaig buscar els sòlids arquimedians per si hi havia un construït així, amb pentàgons i triangles, i efectivament hi estava, i es deia: Icosidodecaedre, per sortir de truncar al màxim tant un icosaedre com un dodecaedre.

Així que jo ho veig clar, li canvie el nom: Icosidodecaedre. I perquè esquelètic? Doncs perquè jo el veig com embegut, xuclat, cap al seu centre, i només queda de la seua estructura els ossos, les punxes que mantenen els vèrtexs al puesto.

I com hi han diverses maneres de fer esquelètica una figura, li afegeix l’estil cactus.

Així va sortir el nom, però com va sortir la figura en sí? Ja ho he dit, amb 60 mòduls Sonobè, però com estan doblegats? Com sempre? Doncs no, esta figura m’ha obert més camins (això no para). Mireu:

Tant a l’esquema com a la segona imatge es pot vore que una punta del mòdul es doblega cap a un costat i l’altra cap a l’altre. A la tercera imatge tenim dos mòduls ensamblats, formant una punxa de la figura.

Molt important, aquesta no és la única manera d’ajuntar aquestos mòduls doblegats així. Es poden ajuntar també de tres en tres, encara no he provat a on s’arriba però… hi ha camí…

I de comiat, una del interior del cactus:


2 Responses  
 • oscar dominguez writes:
  May 18th, 201120:51at

  Estimado Darío, te respondo en tu blog sobre los módilos SARA, de la página de redesarmables. Apenas vi tu comentario.
  No los llamo SOMOBE, porque en realidad no lo son, esto es, en 2009 descubri en las investigaciones de papel, una variante de los sonóbé. Decidí ponerles el nombre de SARA porque cubre las siglas los elementos mencionados, tiene dos o tres ventajas el trazo xobre el sonobé tradicional, en principio, no deviene de un trazo plegable, por eso también he decidido llamarle al conjunto de trabajo que realizo arquitectura de papel en vez de origami. Por su conformación estructural y de sistema, crea objetos diferentes a los sonobés, ya que éste sistema es reversible. Al comenzar un trazo sonobé, dependiendo del sitio en donde se realice el doblez se pueden crear módulos zurdos o derechos, los módulos SARA son ambidiestros. Saludos… y felicidades por tu página.

 • Darío writes:
  May 19th, 201113:41at

  Hola Oscar, gracias por la aclaración, aunque no me ha quedado muy clara del todo. ¿Podrías enviarme algún link con las instrucciones del módulo? Porque la verdad es que viendo las imagenes de las figuras, me da la sensación que son los mismos módulos que uso yo, que prácticamente he hecho las mismas figuras. He echado un vistazo rápido a la página que me has mandado y tampoco me saca de dudas.

  Soy de Valencia, no está en Cataluña pero también se habla catalán.

  Saludos


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 6 14 ?
 
SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa